Kolik co stojí

Tentokrát to bude více o faktech a číslech. Zaměříme se na ceny ve Švýcarsku a srovnáme pár zajímavých údajů s Českem. Dozvíte se něco o našich měsíčních výdajích, místních cenách i pokutách za dopravní přestupky.


1 švýcarský frank (CHF) = 22.3 Kč

Curych a Ženeva jsou v první desítce nejdražších míst pro život. U nás v Appenzellu a nejbližším větším městě St. Gallenu je malinko levněji. Na této stránce najdete srovnání životních nákladů v Brně a St. Gallenu. Píšou, že Brňák by musel vydělat v St. Gallenu asi 2.3 krát tolik, aby si udržel stejný životní standard. Myslím, že to odpovídá.

Než jsme se do našeho dobrodrůža pustili, spočítali jsme si, kolik nás to může měsíčně zhruba stát. Na roadtripu Švýcarskem jsme tenkrát nakupovali v supermarketu a jedli v restauraci, takže jsme nějakou představu měli. I přesto jsem ale v prvních týdnech zažívala momenty, které jsem si postupně zařazovala do cyklu Tato krajina mě zruinuje. Z běžných cen, které spořivé české děvče nepotěší, vybírám: kuřecí prsa 600 Kč/kg, šunka 800 Kč/kg, 8 pasových fotek ve fotostudiu 745 Kč, pánský střih 750 Kč.

Postupně jsme zjistili, co kde kupovat a čemu se spíš vyhnout. Taky jsme pochopili, že některé věci jsou tu drahé i pro místňáky. Jedná se hlavně o masné výrobky, oblečení, stravování v restauracích a obecně služby. Jednou za týden, dva zajedem po vzoru Švýcarů na nákup do Rakouska, protože to máme co by kamenem. A když se dostanem až do Německa, máme pocit, že nakupujem levněji než v Česku. Nemůžem si ale pokaždé dovézt půlku prasete a pět litrů rumu. Je třeba dodržovat stanovené celní limity, např. 1 kg masných výrobků na osobu v autě.

    
Před a po nákupu v Rakousku

Jelikož jsme cizinci s povolením k pobytu typu B, platíme daně z příjmu podle kantonu, ve kterém bydlíme. Pro svobodného člověka bez náboženského vyznání (ano, platí se tu náboženská daň) je to u nás zhruba 12%. Z platu nám povinně odchází poplatky za penzijní, pozůstalostní a invalidní pojištění, pojištění ztráty výdělku a pro případ nezaměstnanosti, zaměstnanecké penzijní a úrazové pojištění. Celkem to dělá cca 25% hrubého platu. DPH je 7.7% a snížené 2.5% (jídlo, pití, knihy, léky). Oběd v normální restauraci se pohybuje kolem 540 Kč/24 CHF, ve firemní restauraci do 270 Kč/12 CHF a kebab se dá pořídit za 180 Kč/8 CHF.  Dobře se nám též osvědčily nákupy na německém Amazonu, kde jsme třeba pořídili kombinované kladivo Makita o pár set levněji než v ČR. Poštovné na Amazonu je většinou zdarma a vyřeší za vás i export do Švýcarska (nejsme v EU a je tu nižší daň). Výsledná cena je nakonec nižší než německá. Pokud něco nejde doručit až sem, vyzvedneme si to na poště v Rakousku.

Postupně taky začínáme chápat, co to znamená vyšší životní úroveň. Zdá se, že elektronika a zboží, které je v Česku považováno za dražší nebo luxusnější, tu o moc dražší než v Česku není. Například se nám podařilo koupit TV o několik tisíc levněji než ukazuje česká Heureka a podobně na tom byly i televize jiných značek. Mramorový konferenční stolek byl též na stejné cenové hladině. Auta jsou tu dražší asi o 10-15%. V kombinaci s vyššími platy to ale není až takový problém.

Bankovní účet se dá zřídít u některé z kantonálních bank nebo větších UBS, Raiffeisen, Credit Suisse atd. Pro jeho založení chtějí povolení k pobytu (Raiffka chtěla jen švýcarskou adresu). Většinou se platí nula až pár franků měsíčně, poplatky za trvalé platby, výběry v zahraničí a 40 CHF ročně za kartu. Často nabízejí debitku Maestro. Visu nebo Master card tu nedostanete. To jen jako kreditku nebo něco jako dobíjecí kartu, která se dá sehnat a nabít v supermarketech. Jinak se tu ale hodně platí i v hotovosti. Švýcarské bankovky na první pohled udiví svou barevností a pevností a některé jejich ochranné prvky jsou prý vidět jen pod mikroskopem nebo UV zářením. Desítka byla loni vyhlášena nejkrásnější bankovkou na světě.

Zdravotní pojištění je tu povinné a člověk si ho musí zvolit a platit sám. My šli do nejlevnějšího (4000 Kč/180 CHF), které zahrnuje jen základní vyšetření a úkony. Prvních 56 tisíc Kč/2500 CHF ročně za jakékoliv související poplatky budeme hradit ze svého. Když onemocníme, zavoláme na linku (tzv. telmed), tam nás vyzpovídají a případně pošlou ke konkrétnímu doktorovi. Naštěstí jsme to zatím nevyužili, takže zkušenosti nemáme. Dražší zdravotko pokrývá více různých věcí a může být až dvakrát dražší. Zubaři jsou tu soukromí a pojištění se na ně nevztahuje.

O bydlení ještě asi napíšeme zvláštní zápisek, z hlediska cen ho ale pro úplnost zminíme. Celkový měsíční nájem za (standartně nevybavený) dvoupokojáč v Curychu ne úplně blízko k centru je kolem 45000 Kč/2000 CHF. U nás u kraviček v Appenzellu 1200-1600 CHF (+ trochu vyšší daně). Za vybavení bytu tu člověk taky může nechat několik výplat. Když se snažíte, dá se dostat do 110000 Kč/5000 CHF. My jsme nakupovali zejména v Ikea, která je suverénně nejlevnější a půjčuje velká auta. Hodně nábytku s vyšší cenovkou je tam i levnější než v Česku. Levnější (menší) položky jsou naopak často 2-3 krát dražší. Další měsíční poplatek za domácnost je 1000 Kč/45 CHF za internet, 450 Kč/20 CHF za mobil a data, pár franků za pojištění zodpovědnosti za škodu a 840 Kč/38 CHF za televizi a radio (tzv. Billag). Billag musí platit každý, kdo má přijímač (TV, telefon...). Letos si dokonce Švýcaři v referendu odhlasovali, že se tento poplatek snižovat nebude.



Nemilým překvapením může být výše pokut při porušení silničních pravidel. Věk vozového parku je tu poměrně nízký a v roce 2017 zemřelo na silnicích "jen" 230 lidí (502 v Česku). I tak se tu ale porušení pravidel trestá velmi tvrdě. Překročení rychlosti o více než 15 km/h v obci a 20 km/h mimo obec je trestné. Hrozí pokuta do výše 10000 CHF (některé pokuty se odvíjí od platu), zákaz řízení a odnětí svobody až na 3 roky. Na druhou stranu si tu člověk může dát malé pivko nebo vínko, jezdit s 0.5 promile je povoleno. Často potkáváme stacionární radary, policii méně a zatím máme čistý štít :)

Nakonec přikládám seznam zboží s nejnižšími cenami:
  Chleba60 Kč
  Rajčata85 Kč/kg
  Brambory40 Kč/kg
  Mrkev 40 Kč/kg
  Vajíčko15 Kč
  Vepřová plec 430 Kč/kg
  Kuřecí stehna 300 Kč/kg
  Plnotučné mléko39 Kč/l
  Máslo 70 Kč
  Bílý jogurt, velký35 Kč
  Minerálka10 Kč/l
  Pivo100 Kč/l
  Víno220 Kč/l
  Benzín40 Kč/l

Komentáře